De consumentenprijsindex van pluimveevlees was in juli 122 punten; dat is vrijwel hetzelfde prijsniveau als in mei (index 2020=100). Deze winkelprijs heeft met name betrekking op scharrelkip. Af slachterij zijn de prijzen op de binnenlandse markt in de maanden juni en juli anderhalf procent omhooggegaan naar 145 punten. De boerderijprijs van kip is met bijna 4 procent gestegen naar 148 punten. Deze af-boerderijprijs heeft betrekking op reguliere, snelgroeiende vleeskuikens die bestemd zijn voor de foodservicemarkt en de export.
Hoe ontwikkelt de prijs van kip zich?
In juli 2024 stond de consumentenprijsindex van pluimveevlees op 122 punten (2020=100); dat is vrijwel hetzelfde prijsniveau als in mei. De prijzen in de aanvoerketen zijn gestegen. De prijsindex van de producten af slachterij binnenland is gestegen van 143 naar 145 punten, een stijging van anderhalf procent. De producentenprijs buitenland (niet in de figuur) is gelijk gebleven, op 138 punten. De index van de af-boerderijprijzen is met bijna 4 procent gestegen van 143 naar 148 punten. Deze prijsontwikkeling past in het normale seizoenspatroon, waarin de vleeskuikenprijzen in de zomermaanden meestal wat hoger zijn.
Opbrengstprijzen voor pluimveehouders
Van mei tot en met juli 2024 waren de opbrengstprijzen voor de vleeskuikenhouders 1 procent lager dan in dezelfde periode in 2023. De situatie op de veevoermarkt was begin dit jaar redelijk stabiel. De voerprijs is, na een langdurige daling vanaf juni 2022, in de afgelopen maanden gestabiliseerd. De voerkosten maken 60 tot 70 procent uit van de totale kosten en zijn dus zeer bepalend voor de bedrijfsresultaten. De opbrengstprijzen zijn voor de meeste bedrijven ruim kostendekkend, waardoor ook dit jaar weer goede inkomens kunnen worden behaald, net als in 2023.
Bron: Agrimatie