• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vermeerdering
    • Vleeskuikens
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
    • Stikstof
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

EP: “concurrentie met landen met lagere welzijnsnormen vermijden”

Leghennen Ondernemen 25 mei 2023

EP: “concurrentie met landen met lagere welzijnsnormen vermijden”

Begin mei werd in Brussel de slotconferentie van ‘Best Practice Hens’, een project rond alternatieve eiproductiesystemen, gehouden. Hier werden de resultaten van een tweejarig proefproject van het Europees Parlement over de beste prakijken voor alternatieve productiesystemen van eieren gepresenteerd.

Ongeveer 100 deelnemers woonden het evenement bij in de gebouwen van de Europese Commissie. Ongeveer hetzelfde aantal mensen volgde de webstreaming en maakte zelfs verbinding vanuit landen als Argentinië, de VS of Taiwan.

“De helft al kooivrij”

Het evenement werd geopend door Claire Bury, adjunct-directeur-generaal voor voedselduurzaamheid bij DG SANTE, die de context van de start van het project schetste. Ze wees erop dat nu al ongeveer de helft van de eieren die op de markt worden gebracht, afkomstig is van alternatieve systemen, of het nu gaat om biologische, vrije uitloop- of stalsystemen. Dit bewijst dat een overgang naar kooivrije huisvesting in de legkippensector haalbaar is.

Krachtige steun Europees Parlement

Benoît Biteau, lid van het Europees Parlement (EP) en eerste ondervoorzitter van de Parlementaire Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling, sprak namens het EP zijn krachtige steun uit voor de overgang en voor het toekomstige voorstel van de Commissie om het gebruik van kooien voor jonge hennen en legkippen geleidelijk af te schaffen. Hij zei: “Er is een duidelijke wens om af te stappen van kooien, omdat kooien het natuurlijke gedrag van kippen beperken. Het Europees Parlement wil af van kooihuisvesting. Om deze overgang te realiseren is het belangrijk om concurrentie met eieren en eiproducten uit derde landen met lagere welzijnsnormen te vermijden”. Biteau benadrukte dat de uitwisseling van kennis en ervaring tussen de EU-lidstaten moet worden vergemakkelijkt, aangezien dit een essentieel onderdeel van het proefproject is.

Verschillende aspecten en systemen

Vier projectleden presenteerden de gebruikte methodologie en de belangrijkste behaalde resultaten van het onderzoek.

Professor Bas Rodenburg van de Universiteit Utrecht, de projectleider, liet een video zien om de belangrijkste aspecten van het project te presenteren. Ook presenteerde hij de verschillende kooivrije stalsystemen voor opfokhennen en leghennen. Hij benadrukte het belang van een zo gelijkaardig mogelijk huisvestingssysteem voor zowel de jonge als de leghennen, waardoor een soepele overgang mogelijk is.

Economische overwegingen

Peter van Horne van Wageningen Economic Research in Nederland sprak over de economische en marktoverwegingen van de transitie naar kooivrije systemen. Hij legde de huidige situatie in de EU uit, met 55 procent van de kippen in kooivrije systemen. Van Horne wees erop dat de productiekosten in vergelijking met ingerichte kooien 15 procent hoger zijn voor binnensystemen, 35 procent hoger voor vrije uitloopsystemen en meer dan 200 procent hoger voor biologische systemen. Dit laatste voornamelijk als gevolg van hogere voerkosten.

Best practices voor opfok

Anja Riber, van de Universiteit van Aarhus in Denemarken, presenteerde de beste praktijken voor het fokken van jonge hennen. Ze onderstreepte het belang van een kwalitatief hoogwaardige opfok, omdat in deze eerste 17 levensweken de basis wordt gelegd voor een succesvolle legperiode. Mevrouw Riber benadrukte dat het project 31 praktijksamenvattingen en een welzijnsbeoordelingsprotocol heeft ontwikkeld. Deze zijn beschikbaar via de projectwebsite. Daarnaast benadrukte ze het belang van een goede opleiding van pluimveehouders en personeel, een goede procedure voor inspectie van het koppel en vakmanschap.

Best practices voor volwassen leghennen

Mona Giersberg van de Universiteit Utrecht, presenteerde de best practices voor volwassen leghennen. Er zijn best practices ontwikkeld voor onderwerpen op het gebied van gezondheidsmanagement (bioveiligheid, bloedluis, endoparasieten), voer- en drinkwaterapparatuur en voermanagement, specifiek voor leghennen.

Het evenement werd afgesloten met een rondetafelgesprek met Pekka Pessonen (COPA-COGECA), Birthe Steenberg (AVEC), Fabrizio Fabbri (Euro Coop), Jørgen Nyberg Larsen (EUWEP en EEPTA), Olga Kikou (CIWF) en Maya Cygańska (Eurogroep), geleid door Frédéric Vincent van DG SANTE. Verschillende standpunten werden vanuit verschillende perspectieven gedeeld. Onderwerpen als de etikettering van eieren, milieuduurzaamheid en de economische situatie in Europa waren de belangrijkste punten van het debat.

Tekst: Gerben Hofman

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Uitvindingen in 17 landen tegelijk met unitair octrooi beschermd
2 jun

Uitvindingen in 17 landen tegelijk met unitair octrooi beschermd

Marktinformatie grondstoffen: Turbulentie op de financiële markten
2 jun

Eerste SABE-ronde open op 1 juli 2023

Wolf123
2 jun

LTO Noord: “Blij met streep door jachtverbod op Veluws wild, maar zorg om wolf blijft”

studie123
2 jun

12e editie van de Feeds & Nutrition Cursus biedt een op maat gemaakte leerervaring

vogelgriepvirus
1 jun

Vogelgriepvirus aangetroffen onder verschillende meeuwensoorten

Toon meer

Aanbevolen voor jou! leghennen

Nieuwe opfokstal Wijlhuizen officieel geopend tijdens open dag

Nieuwe opfokstal Wijlhuizen officieel geopend tijdens open dag

Rohaan wint ForFarmers Agroscoopbokaal Legpluimvee 2023

Rohaan wint ForFarmers Agroscoopbokaal Legpluimvee 2023

Hogere saldo’s in langetermijnprognoses voor leghennen en vleeskuikens

Hogere saldo’s in langetermijnprognoses voor leghennen en vleeskuikens

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vleeskuikens

Vermeerdering

Leghennen

Broederij

Biologische pluimvee

Vrije uitloop kippen

Kalkoenen

Moederdieren

Eendenhouderij

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • Gecombineerde opgave
  • Fijnstof varkenshouderij
  • Stikstofaanpak
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.pluimveebedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren